O41 A0914

Eneco Luchterduinen

Platte oesters in windpark Eneco Luchterduinen

In november 2018 plaatsten we kooien met volwassen en jonge platte oesters op de bodem van windpark Eneco Luchterduinen. Ook zijn er twee rifballen neergezet; die beschermen de kooien en bieden een plek waar oesters en andere zeedieren zich kunnen vestigen. Met deze ‘kunstriffen’ willen we kennis opdoen over de ontwikkeling van oesterbanken binnen windmolenparken.

Lees meer

Luchterduinen

De eerste onderzoekslocatie voorafgaand aan het project De Rijke Noordzee was in het offshore windpark Luchterduinen. Hierin werkten we samen met Eneco, Van Oord en ASN Bank. Wageningen Marine Research, Bureau Waardenburg en SAS Consultancy onderzochten de natuurontwikkeling in het park. Samen werkten zij aan een blauwdruk voor natuurontwikkeling binnen windmolenparken. Met partner Eneco kijken we momenteel naar nieuwe offshore projecten.

Plaatsing Oesterriffen

Eerste resultaten kansrijk, maar nieuw ontwerp nodig

Uit de eerste resultaten, uit juli 2019, blijkt dat natuurontwikkeling binnen windmolenparken zeer kansrijk is, maar dat het ontwerp van de huidige kunstriffen niet past bij de omstandigheden in dit specifieke park. Bij het ophalen van de oesterkooien bleek een deel ervan in de bodem te zijn weggezakt, waardoor sommige oesters onder zand waren bedolven. In de kooien waar dit niet het geval was, lag het overlevingspercentage boven de 80 procent. Een prachtig resultaat: het laat zien dat wanneer de omstandigheden goed zijn, oesters goed kunnen gedijen in een offshore windpark op de Noordzee. Zelfs op dieptes groter dan 20 meter. Op de onderwateropnames is te zien dat er volop leven is rondom de kooien.

Lees meer

Nieuwsberichten