O41 A0914

Kweeklijn

Kweeklijn voor gezonde platte oesters

Voor de natuurversterkingsprojecten van De Rijke Noordzee zijn gezonde oesters nodig. Die kunnen uit het wild worden gehaald of worden gekweekt. Aangezien veel wilde oesters zijn besmet met Bonamia, biedt kweek mogelijk uitkomst.

Maar ook daar zijn er uitdagingen. Allereerst moet je de kweek beginnen met gezonde oesters. Vervolgens moet de reproductie van oesters succesvol zijn. Oesters kweken is best lastig: ze produceren veel larven, maar de overlevingskansen zijn klein. Daardoor mislukken nogal wat ‘oogsten’. Er vindt op dit moment veel onderzoek plaats om de kweek van oesters te verbeteren. De Rijke Noordzee ondersteunt dit en zorgt ervoor dat kweeklijnen een gegarandeerde afzet van hun oesters hebben.
Dit doen wij in nauwe samenwerking met het Platte Oester Kweek & Onderzoek Nederland, waar De Rijke Noordzee onderdeel van is. Wij werken aan:

  • Een voorspelbare en betrouwbare productie van Bonamia-vrije oesterlarven en jonge oesters (broed);
  • Kostenefficiënte productie van larven en broed;
  • Mogelijkheden voor opschalen van de productie;
  • Aanleveren van geschikt materiaal voor uitzet in de natuur.
90
142

Steeds meer platte oesters besmet met parasiet

In een aantal projecten van De Rijke Noordzee worden oesters uitgezet. Oesters zijn van belang voor een gezond onderwater-ecosysteem: ze filteren het water, bouwen riffen, recyclen nutriënten, slaan koolstof op en trekken andere diersoorten aan.

Voor natuurversterkingsprojecten met oesters is het van belang dat gezonde oesters worden gebruikt. Dit blijkt nog niet zo gemakkelijk, want steeds meer oesters zijn besmet met de Bonamia-parasiet. Deze parasiet kwam eind jaren zeventig via oestertransport vanuit Californië in Europa terecht. Hij veroorzaakt bij platte oesters ontstekingen, die na een aantal jaar dodelijk kunnen zijn. Hierdoor is onder andere in Nederland de inheemse platte oester grotendeels verdwenen.

Nieuwsberichten