O41 A0914

TenneT's platformen

Innovatieve structuren rondom platformen voor mosselriffen

Wat gaan we doen?
De ruimte rondom TenneT's platformen op zee kunnen een geschikte locatie zijn voor natuurontwikkeling. Zo kunnen we naast het platform schelpen en grind neerleggen (natuurlijk substraat). Daarnaast kunnen een aantal kunstriffen met touwen ertussen worden geplaatst. Op de riffen, gemaakt van ecologisch beton, kunnen bijvoorbeeld inktvissen, roggen en haaien hun eitjes leggen. Aan de touwen kunnen mosselen groeien. De geplaatste materialen bieden ruimte voor verschillende soorten zeedieren. Door monitoring leren we het effect op het lokale leven in zee.

De locatie

TenneT bouwt platformen waarop offshore windparken worden aangesloten. De elektriciteit die op zee wordt opgewekt, gaat via deze platformen met kabels naar het vasteland. De Rijke Noordzee werkt samen met onder andere TenneT en doet rond de platformen onderzoek naar het onderwaterleven in zee.

Tenne T2

Wat hopen we te leren
Komende jaren onderzoeken we de ontwikkeling van de biodiversiteit rond de riffen. Ons doel is door monitoring om meer te weten te komen over de effecten op het lokale leven in zee. We kijken hierbij vooral of er mosselbanken rond de riffen ontstaan en of de riffen door bijvoorbeeld inktvissen worden gebruikt om hun eieren af te zetten. Daarnaast willen we ook kennis opdoen over de werking van het natuurlijk substraat voor de biodiversiteit en de stabiliteit van de artificiële riffen.

Nieuwsberichten