nl en
O41 A0914

TenneT's platform Borssele Bèta

Innovatieve structuren rondom platformen voor mosselriffen

Wat gaan we doen?
De ruimte rondom TenneT's platformen op zee kunnen een geschikte locatie zijn voor natuurontwikkeling. In de zone rondom het platform plaatsen we hard substraat (in de vorm van schelpen) met daarop kunstmatige rif structuren. Op de riffen, gemaakt van ecologisch beton, kunnen bijvoorbeeld inktvissen, roggen en haaien hun eitjes leggen. Aan de touwen kunnen mosselen groeien. De geplaatste materialen bieden ruimte voor verschillende soorten zeedieren, zoals krabben, anemonen en vissen. Door monitoring leren we het effect op het lokale leven in zee.

De locatie

TenneT bouwt platformen waarop de windparken worden aangesloten. De elektriciteit die op zee wordt opgewekt, gaat via deze platformen met kabels naar het vasteland. De Rijke Noordzee werkt samen met TenneT in het gebied van het Borssele Bèta platform om onderzoek te doen naar naar natuurversterking.

Tenne T 2

Wat hopen we te leren?

Komende jaren onderzoeken we de ontwikkeling van de biodiversiteit rond de kunstmatige riffen. Ons doel is om door monitoring meer te weten te komen over de effecten op het lokale leven in zee. We kijken hierbij vooral of er mosselbanken rond de riffen ontstaan en of de riffen door bijvoorbeeld inktvissen worden gebruikt om hun eieren af te zetten. Daarnaast willen we ook kennis opdoen over de werking van het natuurlijke substraat zelf voor de biodiversiteit en de stabiliteit van de artificiële riffen.

Nieuwsberichten