Nieuwe internationale studie: 1% van windparkinvesteringen kan miljoenen hectares zeeleven herstellen

Foto van onderwaterleven
Windparken op zee leveren niet alleen schone energie, maar kunnen ook een cruciale rol spelen in het herstel van kwetsbare natuur onder en boven water. Dat blijkt uit een nieuwe internationale studie, die laat zien dat een kleine financiële bijdrage vanuit offshore windprojecten al voldoende is om natuur grootschalig te herstellen. Denk aan riffen op de zeebodem, koraalriffen, zeegrasvelden, wetlands langs de kust, ecosystemen die van groot belang zijn voor de biodiversiteit, vissenpopulaties en het klimaat.

De studie is uitgevoerd onder leiding van De Rijke Noordzee (DRN) en het Nederlands Instituut Onderzoek Zee (NIOZ) door een breed internationaal team van wetenschappers. De publicatie is op een cruciaal moment gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Bioscience. Wereldwijd dreigen belangrijke natuurdoelen uit het zicht te raken, simpelweg omdat er te weinig geld en daadkracht is. Zoals het VN-doel om vóór 2030 30% van de aangetaste natuur te herstellen.

Foto van zeehond onder water

Grote impact door kleine bijdrage

Volgens de onderzoekers kunnen met slechts 1% van de wereldwijde investeringen in wind op zee tot 2050 miljoenen vierkante kilometers aan mariene natuur worden hersteld. Dit kan gaan om koralen, mangroven, zeegrasvelden en oesterriffen. ‘Wind op zee heeft de unieke kans om niet alleen bij te dragen aan de energietransitie, maar ook om als eerste offshore-industrie écht positief bij te dragen aan grootschalig natuurherstel’, zegt hoofdonderzoeker Christiaan van Sluis (DRN). ‘Door nu slimme regels in te bouwen in windparkvergunningen en aanbestedingen, kunnen we met een fractie van de totale investeringen biodiversiteitsverlies keren.

Natuurherstel loont

Herstel van zee-ecosystemen is niet alleen goed voor planten en dieren, maar levert ook tastbare voordelen voor mensen op. Gezonde zeeën en kustlandschappen slaan CO₂ op, zorgen voor kustbescherming en dragen bij aan vissenpopulaties. Voor elke dollar die wordt geïnvesteerd in natuurherstel, kan 2 tot 12 dollar aan maatschappelijke baten worden terugverdiend blijkt uit de studie. Juist nu de windsector op zee wereldwijd hard gaat groeien: van 56 gigawatt in 2021 tot zo’n 2000 gigawatt in 2050. ‘Als we natuurherstel daarbij structureel meenemen komen natuurdoelen binnen handbereik’, aldus Van Sluis.

Verankeren in beleid

De onderzoekers pleiten ervoor om natuurherstel een vast onderdeel te maken van het beleid rond wind op zee. Bijvoorbeeld door in vergunningen en aanbestedingen op te nemen dat een vast deel van de financiering ten goede komt aan biodiversiteit. Juist nu de sector wereldwijd hard groeit, moet natuurherstel structureel worden verankerd.

Foto van onderwaterleven

Natuurherstel in tenders

In Nederland, maar ook Denemarken en het Verenigd Koninkrijk bestaan al centrale tenderprocedures, die zich goed lenen om natuurherstel op te nemen. Een internationaal georganiseerde, wettelijk verankerde aanpak zorgt voor schaalvoordelen en eerlijke concurrentie, en voorkomt dat onderwaternatuur het onderspit delft in een prijzenslag. ‘Voor Van Oord is natuur-inclusief ontwerpen en bouwen een belangrijk thema. Het opnemen van zogenaamde non-pricing criteria heeft in een aantal Nederlandse tenders succesvol gewerkt. De tijd is rijp om natuurversterking verder op te schalen binnen de toekomstige uitrol van wind op zee’, aldus Karen Vennik, Commercial Director Offshore Energy en Ocean Health bij Van Oord

Lees het wetenschappelijke onderzoek hier.