nl en
De Rijke Noordzee, waar wind en natuur elkaar versterken. Bron van duurzame energie, rijk aan natuur en vol leven.

Alle locaties

Eneco Luchterduinen

Luchterduinen was het eerste windmolenpark waar in 2018 proeven zijn gedaan. Na de eerste meetresultaten is besloten te onderzoeken of de oesterlarven zich hechten aan de onderwaterstructuur.

Lees meer

Gemini

In Gemini Windpark gaan we aan de slag met het herstel van één van de grootste oestergronden die de Noordzee ooit rijk was.

Lees meer

Ørsted

In windpark Borssele I & II wordt onderzoek gedaan naar het effect van artificiële buisriffen op kreeften, kabeljauw en andere soorten zeeleven. Wij gaan specifiek het gedrag van kreeften volgen rond de riffen van Ørsted.

Lees meer

Blauwwind

In windpark Borssele III & IV hebben we volwassen oesters uitgezet vlak bij de windturbines, en onderzoeken we de algemene ontwikkeling van biodiversiteit. We volgen de oesters gedurende 8 jaar om te zien of er een oesterbank kan ontstaan op de fundering van een windmolen.

Lees meer

Vattenfall

In windpark Hollandse Kust Zuid onderzoeken De Rijke Noordzee en Vattenfall het effect van waterverversingsgaten in de holle funderingen van de windturbines.

Lees meer

Offshore Test Site

Op deze testlocatie van de North Sea Farmers testen we dicht bij de kust op kleine schaal structuren en monitoringstechnieken voor natuurontwikkeling. Methoden die goed werken, kunnen we in de toekomst op grotere schaal in windparken inzetten.

Lees meer

Oesterkweeklijn

Voor de natuurontwikkelingsprojecten van De Rijke Noordzee zijn veel gezonde platte oesters nodig. We zijn, samen met Nederlandse oesterexperts, onderzoek gestart naar de oesterkweek en het verkrijgen van jonge platte oesters op schelpmateriaal.

Lees meer

North Sea ReViFES

Het wetenschappelijk onderzoek in dit project heeft als doel zowel kennishiaten over ecosysteemdiensten door riffen te dichten, als nieuwe technieken te ontwikkelen voor offshore rifherstel.

Lees meer