nl en
FF96245 1

Gemini

De aanleg van een oesterbank in Gemini Windpark

In het offshore Gemini Windpark, boven de Waddeneilanden, gaan we een oesterbank van circa 5 hectare aanleggen. We onderzoeken daar de groei, overleving, voortplanting en vestiging van de oesters. Met innovatieve onderzoeksmethoden leren we onder welke omstandigheden oesters eten en of ze stabiel op de bodem blijven liggen of zich door het park verplaatsen.

Wat gaan we doen?

Op 55 km ten noorden van Schiermonnikoog wordt een oesterrif aangelegd in een gebied van 5 hectare schelpen geplaatst ter grootte van 8 voetbalvelden. Wij hopen dat in de komende jaren deze oesters zich gaan voortplanten en uitgroeien tot een nieuw oesterrif. Het onderzoek naar de optimalisatie van rifaanleg doen wij in nauwe samenwerking met wetenschappers van Waterproof, Wageningen Marine Research, het NIOZ en Bureau Waardenburg en in opdracht van TKI Wind op Zee en TKI Agri & Food. Komende jaren onderzoeken wij hoe het rif zich ontwikkelt en waarom.

De locatie

Dit project ligt in het Gemini Windpark, ongeveer 55 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. De 150 windturbines in het windpark leveren genoeg stroom voor 1,5 miljoen mensen en kunnen 785.000 huishoudens per jaar van duurzame elektriciteit voorzien.

Gemini

Verloren oesterrif wordt in ere hersteld

Gemini Windpark ligt aan de rand van het gebied van voormalige oestergronden. Op deze locatie zijn de omstandigheden geschikt voor oesters vanwege de bodemdynamiek en lage zandgronden. Daarom proberen Gemini Windpark en De Rijke Noordzee hier een nieuw oesterrif op te starten.

Lees het nieuwsbericht

Historische kaart van de oestergronden, Olsen 1883

Klik om te vergroten

Meer over dit project

Klik om te vergroten

Nieuwsberichten