nl en
De Rijke Noordzee, waar wind en natuur elkaar versterken. Bron van duurzame energie, rijk aan natuur en vol leven.

Offshore Test Site

Testlocatie voor structuren dicht bij de kust

Naast de projecten in windparken op zee doen we ook onderzoek dichter bij de kust. De Offshore Test Site van de North Sea Farmers is een prachtige locatie relatief dicht bij de kust. Hier testen wij structuren voor natuurontwikkeling op kleine schaal in een plot van 1 km2. Samen met wetenschappers en innovatieve partijen worden de kansrijke structuren ontwikkeld. Structuren die na testen en monitoren succesvol blijken te zijn en inderdaad bijdragen aan natuurontwikkeling, kunnen in de toekomst op grotere schaal worden ingezet.

Wat gaan we doen?

In de testlocaties testen we structuren. Soms zijn dat dezelfde structuren die we ook bij de andere projecten op grote schaal gaan gebruiken. Door de ideale ligging en de eenvoudigere regels in dit gebied, kunnen wij regelmatiger en kostenefficiënter kunnen monitoren en daarbij met verschillende technieken als onderwatercamera’s en duikers onderzoek doen naar de effecten van de Noordzee op de structuren onderwater. We doen praktische kennis en ervaring op over het technisch en ecologisch functioneren van diverse materialen, zodat we dit kunnen toepassen bij de projecten in de windparken op zee. Hiermee krijgen we inzicht in de succesfactoren van de structuren voor de bevordering van soorten als zand- en schelpkokerwormen, platte oesters, mosselen en inktvissen.

De onderwater-robot wordt te water gelaten voor onderzoek

IMG 0275

Meer over dit project

Klik om te vergroten

De locatie

We huren 12 kilometer uit de kust van Scheveningen een stukje (1 km2) Noordzee bij de North Sea Farmers, die zes kavels ter beschikking stelt voor onderzoek en innovatie.

Nieuwsberichten