nl en
O41 A0914

Ørsted

Ontwikkeling biodiversiteit rondom kunstmatige riffen

We zien bij windparken op zee dat er rond fundaties van de windturbines natuur ontstaat. Vispopulaties krijgen de kans om te groeien, gezien er in de windparken niet gevist mag worden. Dat is een prachtige ontwikkeling, maar wat gebeurt er met kabeljauw en kreeft wanneer we in zo’n windpark proberen de biodiversiteit verder te ondersteunen door de aanleg van kunstmatige riffen? In dit onderzoeksproject houdt De Rijke Noordzee zich met die vraag bezig.

Wat gaan we doen?

In windpark Borssele I & II worden op vier plaatsen betonnen funderingen van verschillende afmetingen geplaatst, die als onderdak kunnen dienen voor bijvoorbeeld de Atlantische kabeljauw en andere grote vissoorten. Op twee van de vier plekken worden ook schelpen en stenen op de bodem neergelegd. Onderzoekers van Wageningen Marine Research bestuderen de komende jaren het gedrag van de kabeljauw rondom de riffen.

In aansluiting op dit project doet De Rijke Noordzee onderzoek naar het leven van de Noordzee-kreeft. We taggen kreeften, zodat we hun bewegingen kunnen volgen. Hun bewegingen kunnen iets zeggen over het gedrag van de kreeft. Bijvoorbeeld over waar ze eten, schuilen, paren of zich territoriaal gedragen. Deze informatie kan vervolgens weer bijdragen aan een totaalbeeld van het ecosysteem binnen een windpark.

De locatie

We werken samen met Ørsted en Wageningen Marine Research in het 138 vierkante kilometer grote windpark Borssele I & II. Dit windpark met 94 turbines ligt 23 kilometer uit de kust van Westkapelle. Jaarlijks wordt er genoeg stroom geproduceerd voor 1 miljoen Nederlandse huishoudens.

Orsted png

Het onderzoek: gedrag van kreeften en herstel van biodiversiteit

De Rijke Noordzee brengt in kaart hoe de natuur zich op en om deze kunstmatige riffen ontwikkelt. Hoe bewegen de kreeften zich in het windpark en maken ze gebruik van de kunstmatige riffen als schuil- en foerangeerplaats? En hoe gaat het met het herstel van de biodiversiteit?

Lees het nieuwsbericht

Meer over dit project

Klik om te vergroten

Nieuwsberichten