De Rijke Noordzee, waar wind en natuur elkaar versterken. Bron van duurzame energie, rijk aan natuur en vol leven.
Redactie

De Rijke Noordzee

Redactie

De Rijke Noordzee start met Innovation Labs

06/05/2020

Het “Innovation Lab” van De Rijke Noordzee bestaat uit verschillende testlocaties waar wij op kleine schaal onze werkzaamheden in windparken uitproberen. Hiermee krijgen wij inzicht wat het beste werkt op zee en daar plukken wij straks de vruchten van als wij in windparken op de Noordzee aan het werk gaan.

Noordzeeboerderij
De eerste van de reeks “Innovation labs” is een kavel (van 1km2) in het “North Sea Innovation Lab” van Stichting Noordzeeboerderij. Deze kavel ligt 30 minuten varen uit de kust van Scheveningen. Hier testen we constructies die wij willen gaan gebruiken in de windparken. Op de bodem van de Noordzee zijn de omstandigheden zwaar en is het van belang dat wij vooraf weten of de constructies bestand zijn tegen omstandigheden op de bodem van de Noordzee. Ook het effect op de biodiversiteit nemen wij mee in de onderzoeken.

Zo dichtbij de kust gaat onderzoek makkelijker omdat we het North Sea Innovation Lab van St. Noordzeeboerderij, snel en met kleine schepen kunnen bereiken. Ook het monitoren kan met kleinere boten, evenals de mogelijkheid om met duikers ter plekke de locaties te bekijken. In windparken zijn de eisen aan schepen hoog en is duiken niet toegestaan, waardoor expedities er naartoe kostbaar zijn.

Redactie

De Rijke Noordzee

Redactie