nl en
Thumbnail image002
Redactie

De Rijke Noordzee

Onderwaterleven bij duikmissie wrak REM 3

05/10/2020

Op 29 september is De Rijke Noordzee op een duikmissie geweest naar het wrak van de REM 3. Dit wrak ligt sinds de Tweede Wereldoorlog op de Noordzeebodem en geeft een goed beeld van wat voor soort onderwaterleven er ontstaat als je grote harde structuren jarenlang met rust laat.

In tegenstelling tot het mooie weer boven water, was er onder water uitermate slecht zicht door vele deeltjes die in het water dwarrelden. Dat bemoeilijkte het onderzoek en er konden geen overzichtsbeelden worden genomen van het onderwaterleven op het wrak. Met een beperkt zicht van één meter waren veel vissen al weg voordat deze door de ecologen waren gezien. Vissen zijn schuw en houden een ruime afstand van duikers.

Het is de ecologen van Bureau Waardenburg gelukt om ondanks het slechte zicht een inventarisatie te maken van de verschillende diersoorten in en rondom het wrak. Ook zijn er enkele schaafmonsters genomen om de kleinere diersoorten op naam te kunnen brengen. Het wrak is goed begroeid en we zien veel soorten zoals anemonen, slijkgarnaal en fluwelen zwemkrabben. Bijzonder was dat er veel paren van fluwelen zwemkrabben zijn aangetroffen.

Het onderzoek geeft een indicatie van de mogelijke natuurontwikkeling op de funderingen en steenbestortingen van windparken op de Noordzee. De gegevens uit de duikmissie op de REM 3 gebruikt De Rijke Noordzee als een nulmeting van de biodiversiteit op grote harde structuren. Later wordt nagegaan of dezelfde soorten na enkele jaren zijn terug te vinden op nieuw geplaatste rifstructuren en/of infrastructuur in windparken. Deze vergelijking draagt bij aan het onderzoek naar de effecten op de onderzeenatuur bij het plaatsen van kunstmatige riffen.

Redactie

De Rijke Noordzee