nl en
BLW 0532
Redactie

De Rijke Noordzee

Platte oesters gedijen goed in windpark Blauwwind

08/09/2021

Een team van onderzoekers is kortgeleden naar windparken Borssele III & IV gegaan voor monitoring van de 2.400 uitgezette platte oesters. De oestertafels zijn in oktober 2020 op de voet van vier windturbines geplaatst. Marien ecoloog Renate Olie is enthousiast: "De mandjes zitten nu vol met leven en de overleving van de oesters is hoog, dus dat is goed nieuws."

In het windpark van Blauwwind testen onderzoekers hoe oesters kunnen overleven op de zeebodem, en mogelijk oesterriffen kunnen ontstaan. Stuk voor stuk zijn de oestertafels met behulp van een onderwaterrobot van de voet van de windturbine getild, en op het onderzoeksschip geplaatst. Onderzoekers van Eurofins AquaSense en De Rijke Noordzee doen uitgebreid onderzoek naar hoeveel oesters de winter hebben overleefd, hoe de groei is en of er al larven te vinden zijn. Tevens zijn er voor onderzoek naar de biodiversiteit onderwater foto- en videobeelden gemaakt, en watermonsters genomen voor DNA-onderzoek. Op dit moment worden de monsters bekeken en data geanalyseerd om verwerkt te worden in een wetenschappelijk rapport.

Het is voor de eerste keer dat de voet van windturbines wordt benut voor het plaatsen van oestertafels. Om de kans op voortplanting en de ontwikkeling van een oesterrif in dit gebied te vergroten, is tevens een laag schelpen gestort rond de acht onderzochte windturbines. Dit biedt aanhechtingsmogelijkheden voor de oesterlarven. Over twee jaar staat de volgende monitoring gepland.


Oestertafel wordt opgetakeld
Oestertafel met manden met platte oesters
Platte oester met groeirandRedactie

De Rijke Noordzee