nl en
De Rijke Noordzee, waar wind en natuur elkaar versterken. Bron van duurzame energie, rijk aan natuur en vol leven.
Redactie

De Rijke Noordzee

Convenant verbindt natuurversterking met windenergie op de Noordzee

31/01/2020

Tennet, Eneco, Van Oord, Blauwwind, Ørsted, Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee tekenen convenant ‘De Rijke Noordzee’

Vanmiddag plaatsten Tennet, Eneco, van Oord, Blauwwind, Ørsted, Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee hun handtekening ten kantore van de Nationale Postcode Loterij onder het Convenant: De Rijke Noordzee. De partijen, die allen een belangrijke relatie hebben met de Noordzee, scharen zich met dit convenant onder een gemeenschappelijk doel: een gezonde Noordzee, bron van duurzame energie, met rijke natuur en vol leven.Windparken op de Noordzee worden daarbij ingezet als kraamkamers voor onderwaternatuur.

De partijen steunen het programma door o.a. het opzetten van natuurversterkingsprojecten, het installeren van kunstmatige riffen, het ter beschikking stellen van schepen of het uitvoeren dan wel mogelijk maken van wetenschappelijk onderzoek. Het programma De Rijke Noordzee verbindt twee van de grote uitdagingen van deze tijd aan elkaar: het zorgen voor duurzame energie en het versterken van de biodiversiteit onder water.

"Een krachtige samenwerking tussen de windsector en natuurorganisaties. Innovatie op de zeebodem in windparken met als ultieme doel een gezonde Noordzee."

Erwin Coolen Directeur De Rijke Noordzee

De Rijke Noordzee: waar wind en natuur elkaar versterken
Het programma De Rijke Noordzee gaat voor het eerst op grote schaal de onderwaternatuur versterken in windparken op de Noordzee. Daar zijn door menselijk ingrijpen en ziektes de natuurlijke riffen nagenoeg verdwenen. Maar binnen de windparken op de Noordzee mag niet over de bodem worden gevist. Door juist daar nieuwe levende riffen te ontwikkelen, ontstaan plekken voor schelpdieren om aan te hechten. Zo ontstaat er natuur die de natuur in de Noordzee een ‘kickstart’ kan geven. De Rijke Noordzee gaat de komende jaren natuurprojecten in bestaande en nog te bouwen windparken uitvoeren, bijvoorbeeld met platte oesters, koudwaterkoraal, blauwe mosselen en zandkokerwormen.

Dankzij deelnemers Nationale Postcode Loterij
De Rijke Noordzee wordt gesteund door het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij.

Redactie

De Rijke Noordzee