nl en
NPL droomfonds KJB 6444
Redactie

De Rijke Noordzee

De 8,5 miljoen euro uit het Droomfonds vormden het startschot voor De Rijke Noordzee

05/10/2021

Het project De Rijke Noordzee kreeg een enorme boost door een bijdrage van 8,5 miljoen euro uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. Met deze schenking kon De Rijke Noordzee voor het eerst op grote schaal de onderwaternatuur in windparken versterken. Drie jaar later blikken we terug: is onze droom van een rijke Noordzee daadwerkelijk dichterbij gekomen?

De collega's van Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee tijdens de bekendmaking van het Droomfonds in februari 2019

De droom die werkelijkheid werd
Met de komst van windparken op de Noordzee diende zich een enorme kans aan voor natuurversterking. Omdat er in windparken niet over de bodem gevist mag worden, kunnen ze uitstekend dienen als kraamkamer voor onderwaternatuur. Maar kraamkamers ontstaan niet vanzelf. Met het bedrag van 8,5 miljoen euro uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij konden wij helpen om de biodiversiteit in de Noordzee een ‘kickstart’ te geven. Zo kwamen wij een stapje dichter bij onze droom: een gezonde Noordzee die een bron van duurzame energie is, rijk aan natuur en vol leven.

Terugblik: wat is er gebeurd in de Noordzee?
De Rijke Noordzee is nu een aantal jaar onderweg, en er is veel gebeurd. Samen met een groep experts en wetenschappers hebben we succesvol jonge oesters gekweekt, wat niet eenvoudig is. Op een klein stukje Noordzee dichtbij de kust testen we oesterkooien en kunstriffen eerst op kleinere schaal, voordat wij deze plaatsen in de windparken op zee.
Door het plaatsen van kunstriffen en het uitzetten van oesters versnellen en versterken we de natuurontwikkeling binnen een windpark. Riffen zijn een schuilplaats voor veel leven in zee en een bron van voedsel voor andere zeedieren. Inmiddels hebben we in windpark Borssele III & IV van windparkeigenaar Blauwwind een nieuw ontwikkelde oestertafel geplaatst, en weten we dat de oesters daar goed groeien. In het windpark Borssele I en II van Ørsted doen wij onderzoek naar kreeften die zich rondom de windturbine en bij de kunstriffen hun habitat hebben gevonden. De voorbereidingen voor drie andere natuurversterkingsprojecten in windparken zijn in volle gang. Alle geleerde lessen over oesters kweken, artificiële riffen, natuurontwikkeling en andere relevante onderwerpen delen we voortdurend met wetenschappers, wind- en watersector én de overheid. Binnenkort maken we al het materiaal toegankelijk in onze speciaal ontwikkelde Toolbox.

Oestertafels met mandjes vol platte oesters, Project Blauwwind

Erwin Coolen, Programmadirecteur De Rijke Noordzee: "De afgelopen jaren heeft het team van De Rijke Noordzee samen met al onze partners hard gewerkt om onze droom van een gezonde Noordzee dichterbij te brengen. Met onze nieuwsbrief brengen we je graag een aantal keer per jaar op de hoogte van alle ontwikkelingen in de Noordzee."

Dankzij de deelnemers van de Postcode Lotterij
Jonne Arnoldussen, hoofd Goede Doelen van de Postcode Loterij: "Dit is precies waar het Droomfonds van de Nationale Postcode Lotterij voor is bedoeld: moedige en baanbrekende projecten die een grote stap voorwaarts betekenen. Deze schenking konden we doen dankzij de 3 miljoen deelnemers van de Postcode Loterij. Minimaal 40 procent van de inleg van deelnemers gaat naar goede doelen op het gebied van mens en natuur, zoals bijvoorbeeld het project De Rijke Noordzee. In 2020 was dit een totaalbedrag van ruim 347 miljoen euro voor een betere wereld. Zo maken wij samen de wereld mooier."

Redactie

De Rijke Noordzee