nl en
Schermafbeelding 2020 12 07 173714
Redactie

De Rijke Noordzee

Grote Spinkrab (Maja brachydactyla) lijkt zich in Nederland te vestigen

08/12/2020

In het Nederlandse deel van de Noordzee zijn enkele grote spinkrabben (Maja brachydactyla) gesignaleerd. Dit gebeurde tijdens biodiversiteitsmonitoring met een onderwaterdrone (ROV) rond de voet van windturbines in Borssele IV, een windpark van Blauwwind. Enkelen van deze soort zijn eerder in Nederlandse wateren gevonden, maar deze berichten zijn van bijna 50 jaar geleden.

Deze Atlantische soort komt voor in het gebied tussen Marokko en Schotland. Fossiele overblijfselen tonen aan dat deze soort vroeger ook in de regio Zeeland voorkwam.

De grote spinkrab is een alleseter, camoufleert zich graag en leeft in gebieden met zowel zand als stenen. Dit verklaart waarschijnlijk dat hij niet snel wordt gespot op de zanderige Nederlandse Noordzeebodem. In windpark Borssele IV zijn het afgelopen jaar steenbestortingen en windturbines geplaatst. Dit zou een veilig leefgebied kunnen betekenen voor de grote spinkrab. In dit windpark onderzoeken wij of uitgezette platte oesters zich blijvend in het windpark kunnen vestigen en of dat nieuwe natuur aantrekt.

Publicatie in tijdschrift 'Het Zeepaard', uitgegeven door de Strandwerkgemeenschap (2021)

Redactie

De Rijke Noordzee