nl en
Joost Kabeljauw
Redactie

De Rijke Noordzee

Onderwaterbeelden laat veel zeeleven zien in windpark van Blauwwind

05/04/2023

Een team van onderzoekers ging twee keer naar offshore windpark Borssele III & IV voor monitoring van 2.400 uitgezette platte oesters.

De onderzoekers van De Rijke Noordzee en Eurofins AquaSense onderzochten naast de overleving, groei en de aanwezigheid van oesterlarven, ook de biodiversiteit. Hiervoor gebruikten ze E-DNA-sporen in het water en een onderwatercamera. Op de onderwatervideo’s is veel leven te zien rondom de steenbestorting en fundaties van de windturbines. In totaal zijn met de videobeelden 65 diersoorten herkend en nog eens 24 soortgroepen gevonden. De analyse laat zien dat de ontwikkeling van de soortsamenstelling nog steeds gaande is in het jonge windpark. Komende zomer gaan de onderzoekers weer terug voor de volgende monitoring. We hopen dan te zien dat de eerste oesters zich hebben gevestigd op de schelpenlaag en stenen rondom de windturbine. De oestertafels zijn in oktober 2020 op de voet van enkele windturbines geplaatst.

Foto: Joost van Uffelen


Samenvatting onderzoek

Het aantreffen van zo veel soorten is een goede indicatie dat het zeeleven binnen het windpark Blauwwind zich verder aan het ontwikkelen is.

Renate Olie Marien ecoloog

Redactie

De Rijke Noordzee